Skip links

"La competitivitat es la clau" por Xavier Gil

Xavier GilEste artículo fue originalmente escrito por Xavier Gil, presidente de GsBit, y publicado en en Ara Balears el día 4 de julio de 2015


 
 

Antoni Riera, catedràtic d’Economia Aplicada de la UIB i director de la fundació Impulsa Balears ens comentava aquesta setmana que les Illes Balears arrosseguen més de 15 anys de pèrdua constant de productivitat. Això vol dir que a la mateixa proporció de recursos utilitzats per produir riquesa, el resultat és cada vegada menor i, que si el resultat global ha crescut, és per que hem emprat més recursos dels disponibles, via endeutament.
El primer que vaig pensar va ser, aquests polítics no en tenen ni idea! Però a mesura que avançava la conversa vaig veure que no només els polítics no han fet els deures, les empreses tampoc hem estat a l’alçada.
Hem de canviar aquesta capsa negra que és l’economia d’una regió i ser capaços, amb els mateixos recursos que empram ara, de tenir millor resultat: més renda per càpita.
Hem de ser més competitius. Tots. Els polítics han d’intentar no malbaratar els recursos i seva és la responsabilitat del llarg termini: infraestructures, educació o cohesió social. Però les empreses i els que hi treballam també tenim molt a dir.
Som les empreses Balears competitives? En termes generals no gaire. I això ho hem de canviar entre tots. La tecnologia és fonamental per millorar la productivitat. La tecnologia té sentit en front a tasques repetitives o de gran volum i que amb les eines adequades es poden fer més rapid, amb menys esforç o millor.
Cada petit comerç ha de trobar el seu camí per aprofitar un canal de distribució com és Internet, a la restauració són les xarxes les que ens ajudaran a treure un profit de Internet, però eines de gestió innovadores o noves tècniques culinàries poden ser igual de importants; com ho són automatitzar processos de gestió dins qualsevol empresa, digitalització del paper, millorar en eines de comunicació interna i externa o gestionar els projectes amb solucions adequades a les necessitats actuals. Tot això són només petits exemples de com farem créixer la productivitat de les Balears, una mica cada un.