Skip links

"Segons s’al·lot sa jugueta", por Xavier Gil

Este artículo fue originalmente escrito por Xavier Gil, actual presidente de GsBit, y publicado en en Ara Balears el día 6 de septiembre de 2015


 

Quan una empresa ha invertir en tecnologia, no es fàcil saber el cost real del que es vol fer. Moltes vegades els clients o amics em demanen que valdria fer això o allò i sempre contest el mateix: segur que és el que necessites?
La primera passa abans d’avaluar una inversió tecnològica és tenir clar què volem assolir, quin és l’objectiu final i després consultar amb un o més experts com aconseguir-ho. Moltes vegades ja anam amb la solució final al proveïdor i aquest ens dona el que li demanam, i quan ho tenim no té res a veure amb el que necessitam.
Per exemple, vull muntar una web de comerç electrònic. A vegades no té sentit tenir la nostra pròpia plataforma i en canvi vendre mitjançant solucions cloud o marketplaces és exactament el que ens convé.
Estic parlant en xinès? Si estam començant en el món de la venda en línia, és possible que una inversió inicial forta en tecnologia sigui la forma més segura de fracassar, en canvi hi ha solucions de lloguer d’una tenda virtual o operar mitjançant pàgines de comerç consolidades com Amazon, eBay, Alibaba, … que ens poden permetre avaluar si tenim un mercat real. A mida que anam creixent moltes d’aquestes solucions quedaran petites, el negoci tendrà certs trets que voldrem potenciar i que seran les que ens diferenciaran i s’haurà de fer una inversió major. O ens plantejariem comprar un local si encara no sabem com anirà el negoci?
El tema es complica molt més quan es vol desenvolupar una solució totalment innovadora que requereix crear des de cero. Llavors tenir clar què és fonamental per l’èxit del nostre projecte es converteix amb cabdal, invertir primer només en el que farà possible tenir clients i mostrar el valor de la nostra solució i a mida que anam fent clients anar creixent . Al món digital reutilitzar té grans economies de escala, però crear requereix temps i talent.
Inverteix en tecnologia escalonadament i no oblidis mai que la tecnologia és l’eina i que el valor l’aporta el teu servei o producte.